Kort

Altenew – Fresh Cut Roses

Det finnes mange stempelprodusenter, og en av favorittene mine er Altenew. De har veldig mange fine blomsterstempler, både for lag-på-lag stempling og for fargelegging. I tillegg er stemplene av veldig god kvalitet, slik at du får et jevnt og godt trykk hver gang. Og som en bonus er det en av mange merker som selges hos den lokale scrappebutikken, Papiria. Siden jeg bare bor en fem minutters spasertur unna butikken så har det blitt noen stempelsett i løpet av de siste årene.

På dette kortet har jeg brukt en litt alternativ måte å fargelegge med akvarellmaling. Hvis du synes det er vanskelig å finne ut hvor du skal legge skyggene, og at realisme ikke helt er din greie, da er dette en teknikk som kan passe for deg. Her bruker jeg masse vann, og lar fukten i papiret gjøre mesteparten av jobben for meg.

Jeg startet med å stemple motivet med StazOn blekk på 300 g Canson Montval Cold Pressed akvarellpapir i min MISTI stempelplattform. Dette fordi papiret har en struktur som gjør det nødvendig å stemple motivet flere ganger. Deretter taper jeg fast papiret på en pleksiglassplate med maskeringstape, og fukter hele arket godt med vann. Jeg gjentar prosessen med å fukte papiret helt til vannet har trukket inn i kjernen av papiret, og overflaten er litt blank. Deretter tilfører jeg akvarellfarger der hvor jeg ønsker det, og dersom det er nok vann i papiret vil fargene begynne å dra seg utover.

For å få en antydning av dybde i motivet la jeg på akvarellmaling i to runder. Jeg lot det første laget tørke litt, slik at det neste laget ble litt mørkere enn det første. Dette påførte jeg ikke over hele motivet, men konsentrerte meg om sentrum av blomstene, og den innerste delen av bladene. Jeg brukte en ren pensel med litt vann for å tone ut kantene av det siste laget med maling.

Det kan være litt vanskelig å huske hva som er forskjellen på Cold Pressed og Hot Pressed papir, men en enkel huskeregel kan være å se for seg følgende scenario: Du skal presse sammen cellulose eller bomullsfiber som er lagt inn i en manuell presse, og jo hardere du klarer å trykke desto glattere vil papiret bli. Det står en presse i et veldig kaldt rom, og en i et varmt. I det varme rommet klarer du å ta i så mye at papiret blir fint og glatt, men i det kalde rommet blir du så kald at du rett og slett mister litt muskelkraft (den som har vært skikkelig kald vet at det er mye vanskeligere å ta i når kroppen blir kald). Dermed klarer du ikke trykke fibrene like tett sammen, og resultatet blir en grovere overflate. Ikke så akademisk forklaring, men tanken var bare å gjøre det enklere å huske forskjellen.

Ha en fortsatt fin dag!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.